به نظر مي رسد با اقدام مشترک ترکيه و عربستان در تجاوز به خاک سوريه ديگر اظهارات ديميتري مدوديف نخست وزير روسيه مبني بر اينکه جنگ سرد جديد آغاز شده است اقراق آميز نخواهد بود. همچنين شماري از تحليلگران نيز پيش بيني کرده اند در صورت ورود ترکيه و عربستان عليه بشار اسد ايران و روسيه نيز در برابر اين اقدام ساکت نخواهند نشست. مقامات نظامي جمهوري اسلامي تاکنون ادعاهاي عربستان مبني بر ورود به جنگ زميني در سوريه را "مضحک" توصيف کرده اند.
گروه بين الملل- پرواضح است که علاقه عربستان براي ورود به نبرد زميني در سوريه بيش از داعش سرنگوني بشار اسد است وگرنه کيست که نداند تروريست هاي داعش آن همه سلاح و تجهيزات را تنها با کمک مالي برخي از کشورهاي عربي بدست آورده اند.
به گزارش افکارخبر،روز گذشته ارتش عربستان مدعي شد براي مقابله با داعش جنگندههاي خود را به ترکيه ميفرستد تا از پايگاه اينجرليک، دست به انجام عمليات در خاک سوريه بزنند. پيش از اين وزارت خارجه ترکيه گفته بود گروهي از کارشناسان عربستان سعودي از اين پايگاه بازديد کردهاند.
اقدامات جديد سعودي ها در سوريه که اينبار به کمک دولت آنکارا انجام مي گيرد معادله جديدي را پيش روي بحران پيچيده سوريه قرار مي دهد.
دو هفته پيش عربستان گفته بود آماده است براي نبرد با داعش، اقدام به اعزام نيروي زميني به سوريه کند. اعلام آمادگي عربستان براي ورود به جنگ زمييني در سوريه بلافاصله با پاسخ مثبت امارات مواجه شد و دولت اين کشور هم اعلام کرد که در نبرد با داعش و به گفته آن ها "رژيم بي رحم اسد" در کنار ارتش سعودي خواهند جنگيد.
در همين حال نخست وزير روسيه روز شنبه در کنفرانس امنيتي مونيخ به اين اظهارات واکنش نشان داد و تهديدات عربستان را چرخشي اشتباه از مذاکرات توصيف کرد.
در عين حال شامگاه گذشته نيز ساعتي پس از هشدار نخست وزير ترکيه، در مورد اقدام آنکارا در صورت مواجهه با تهديد مرزهايش، منابع دولتي در ترکيه تأييد کردند که ارتش اين کشور، مواضع شبهنظاميان کرد در شمال سوريه را گلولهباران کرده است.
خبرگزاري رويترز در اين مورد نوشت که مشخص نيست چرا ارتش ترکيه اقدام به گلولهباران مواضع کرده، آن هم در شرايطي که نيروهاي کرد با حمايت هوايي روسيه، موفق شدند شورشيان سوري را از يک پايگاه هوايي در نزديکي مرز ترکيه بيرون برانند.
منبع دولتي مورد استناد رويترز، با اشاره به حزب اتحاد دموکراتيک کردهاي سوريه، که آنکارا آن را گروهي تروريستي ميداند، تأييد کرده که نيروي نظامي ترکيه، مواضع اين گروه را در منطقه اعزاز، در شمال حلب و نزديکي مرز ترکيه، گلولهباران کرده است.
گروه ناظر حقوق بشر سوريه، که رويدادهاي جنگ در سوريه را دنبال ميکند، اعلام کرده که گلولهباران ترکيه، علاوه بر پايگاه هوايي، يک روستا را که توسط يگانهاي مدافع خلق مورد حمايت اتحاد دموکراتيک، از شورشيان بازپس گرفته شده، هدف قرار داده است.
يک منبع کرد هم در گفتوگو با رويترز تأييد کرده که پايگاه مِنَغ که به تازگي توسط نيروهاي مورد حمايت اتحاد دموکراتيک از تروريست ها باز پس گرفته شده، بود هدف گلولهباران ترکيه قرار گرفته، گرچه اين منبع گفته است که بازپسگيري اين پايگاه توسط گروه جيشالثوار از متحدان اتحاد دموکراتيک صورت گرفته و نه يگانهاي مدافع خلق.
گلولهباران اين منطقه در حالي صورت گرفته که آنکارا از سياست آمريکا در حمايت از اتحاد دموکراتيک براي مقابله با داعش ناراضي است. اتحاد دموکراتيک بخش وسيعي از نواحي هممرز با ترکيه را در خاک سوريه در تصرف دارد و ترکيه اين تشکل کرد را وابسته به حزب کارگران کردستان ميداند.
آمريکا به تازگي از زبان سخنگوي وزارت خارجه، جان کربي، اعلام کرده بود که بر خلاف ترکيه، حزب اتحاد دموکراتيک سوريه را گروهي تروريستي نميداند و همين سخنان باعث فراخواندن سفير ايالات متحده به وزارت خارجه ترکيه شد.
اقدامات ترکيه خصوصاً با توجه به اتحاد جديدش با عربستان بيشتر معنا دار خواهد بود مولود چاوشاوغلو وزير خارجه ترکيه گفته است: عربستان سعودي که در ماههاي اخير از نزديکترين شرکاي ترکيه شده است براي جنگ با گروه (داعش) به پايگاه اينجرليک ترکيه هواپيماي جنگي اعزام ميکند.
او گفت، هنوز معلوم نيست چه تعداد هواپيما از عربستان عازم ترکيه خواهد شد.
اما وزير خارجه ترکيه در عين حال تصريح کرد، در صورت وجود راهبردي مشخص امکان اعزام نيروي زميني از سوي ترکيه و عربستان به سوريه وجود دارد.
پايگاه اينجرليک مرکزي کليدي براي عمليات ائتلاف ضد داعش است. هواپيماهاي بريتانيا، فرانسه و ايالات متحده از اين پايگاه حملات خود به مواضع گروه "دولت اسلامي" در خاک سوريه را انجام ميدهند.
اظهارات چاووش اوغلو بعد از گفتوگوي بشار اسد با خبرگزاري فرانسه بيان ميشود. اسد در اين مصاحبه گفت، تا تصرف کامل سوريه به "مبارزه با تروريسم" ادامه خواهد داد.
رجب طيب اردوغان، رئيسجمهور ترکيه در ماه دسامبر از رياض ديدن و در آنجا با ملک سلمان، پادشاه عربستان، محمد بن نايف، وليعهد و از تصميمگيرندههاي کليدي اين کشور و محمد بن سلمان، معاون وليعهد عربستان ديدار و گفتوگو کرد.
در سوي ديگه ميدان و در جبهه متحدان اسد ديميتري مدوديف نخست وزير روسيه کنفرانس مونيخ را به محلي براي بيان شديدترين انتقادات عليه جبهه غربي ضد اسد تبديل کرد. او گفته است: جهان "در جنگ سرد تازهاي" قرار گرفته که روسيه و غرب را در برابر هم قرار داده است. او پيمان ناتو را مسبب وضع بحراني کنوني دانست و گفت که روسيه هدف خصومت غرب قرار گرفته است. مدوديف اما تأکيد کرد که وضعيت "به وخامت ۵۰ سال پيش" نيست.
مدوديف گفته است روسيه از ۲۰ سال پيش نسبت به خطر بنيادگرايي اسلامي هشدار داده است، اما به گفته او، جهان غرب تنها با ظواهر تروريسم مبارزه ميکند و به علتها و ريشههاي آن کاري ندارد.
او اظهار داشت که روسيه در سوريه درگير شده است، زيرا بسياري از تروريست ها از روسيه و ساير جمهوريهاي سابق اتحاد شوروي به آنجا رفتهاند، و مدوديف گفته است:ا«ما اجازه نميدهيم که آنها به نزد ما برگردند».
مدودف به نيروهاي رنگارنگ اپوزيسيون سوريه توصيه کرد که با رژيم اسد وارد گفتوگو شوند. او تأکيد کرد: «ما در حال حاضر به مذاکره نياز داريم و نه تعرضات ارضي».
نخست وزير روسيه همچنين در ادامه انتقاداتش نسبت به غرب گفته است: سوريه پيش از جنگ حکومتي سکولار بود که در آن پيروان تمام مذاهب با همديگر همزيستي صلحآميز داشتند. آيا تنها اسد در پيش آمدن وضع کنوني مقصر است؟
مدودف حمايت غرب از جنبشهاي موسوم به "بهار عربي" را سادهنگري دانست. او با اشاره بر پيشرفت "داعش" در خاورميانه سؤال کرد: کو آن دموکراسي که وعده داده بوديد؟
او تصريح کرد، چنانچه غرب به مبارزه با تروريسم در منطقه مصمم است، تنها راه همکاري با روسيه است. مدوديف در ادامه گفت: «ما نميخواهيم يک ليبي، يمن يا افغانستان ديگري داشته باشيم». او از طرح عربستان سعودي، مبني بر ارسال نيرو به سوريه، به شدت انتقاد کرد و گفت: کسي حق ندارد خودسرانه نيرو به کشورهاي ديگر اعزام کند.
او هشدار داد: «سقوط مرزهاي شناخته شده، فاجعهاي براي منطقه خاورميانه است».